Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre Bakan Fidan, barışın ekonomik kalkınma ve refah ile desteklenmediği takdirde kalıcı olamayacağını vurguladı. Özellikle Suriye, Gazze ve dünyanın diğer çatışma bölgelerinde barışın son derece kırılgan olduğuna dikkat çekti. Bu bölgelerde ekonomik iyileşme ve kalkınma çabalarının, gerçekçi ve sürdürülebilir perspektifler sunulmadığı takdirde kısa ömürlü kalma riski taşıdığını belirtti.
Fidan, G20'nin jeoekonomi ve jeopolitik arasındaki kritik ilişkinin farkına varmasıyla daha istikrarlı bir küresel düzenin tesis edilmesinde daha etkin bir rol oynayabileceğini ifade etti. Jeopolitik bölünmeler arasında köprüler kurmanın ve bu bölünmelerin üstesinden gelmenin yolu olarak ekonomik diplomasi kanallarının kullanılması gerektiğini savundu.
Bakan Fidan'ın açıklamaları, uluslararası ilişkilerde ekonomik faktörlerin barış ve istikrar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Kalkınma ve refahın sağlanmasının, çatışma bölgelerindeki barışın kalıcılığı için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, küresel işbirliğinin ve ekonomik diplomasi araçlarının etkin kullanımının gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.
