Avrupa Birliği (AB), Suriye'ye yönelik uyguladığı yaptırımlarda önemli bir adım atarak, bankacılık, enerji ve ulaşım gibi kritik sektörleri hedef alan kısıtlamaları askıya aldı. AB Konseyi'nin Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantıda alınan karar, Suriye'deki ekonomik toparlanmayı, yeniden yapılanmayı ve istikrarı destekleme amacını taşıyor.
Alınan kararlar doğrultusunda, enerji, ulaşım, finans ve bankacılık sektörlerinde işlemlerin kolaylaştırılması hedefleniyor. Özellikle petrol, gaz ve elektrik gibi enerji kalemleri ile ulaştırma sektöründeki önlemlerin askıya alınması kararlaştırıldı. Ayrıca, Suriye'deki bazı önemli bankaların yaptırım listesinden çıkarılması ve Suriye Merkez Bankası'na fon sağlanmasına izin verilmesi de kararlar arasında yer alıyor.
AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları, 2011'de iç savaşın başlamasıyla birlikte uygulanmaya başlanmıştı. Bu yaptırımlar, rejimle bağlantılı kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirleri ve ham petrol ithalatı, askeri ve sivil amaçlı kullanılabilecek malların ihracatı gibi sektörel kısıtlamaları içeriyordu. Yeni kararlar, insani yardımların ulaştırılması ve ülkenin yeniden inşası için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
