Newsweek'in raporuna göre, artan nükleer silahlanma riski, dünya genelinde büyük bir endişe yaratıyor. Uzmanlar, daha fazla ülkenin nükleer güç sahibi olmasıyla birlikte, kasıtlı veya kazara atom silahlarının kullanılma ihtimalinin artacağını ve bunun yeni bir dünya savaşına yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle Avrupa'daki ülkeler, ABD'nin NATO'ya olan güvenilirliğinin sorgulanmasıyla birlikte, güvenlik konusunda yeni arayışlara girmiş durumda.
Nükleer silah sahibi ülkeler arasında Rusya, ABD, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore yer alırken, İran'ın da yakın gelecekte nükleer silah edinmeye en yakın ülke olduğu belirtiliyor. ABD'nin 'nükleer şemsiyesi'nin zayıflaması, müttefiklerin kendi nükleer silahlarını geliştirme eğilimini artırabilirken, bu durum, dünya için daha tehlikeli bir ortam yaratma riski taşıyor. Fransa'nın bazı Avrupa ülkelerine nükleer koruma teklifi ise Rusya tarafından tepkiyle karşılandı.
Hiroşima ve Nagasaki'nin mirası, nükleer silahların dehşetini bir kez daha hatırlatırken, Tayvan gibi bazı ülkeler, Çin'in olası bir işgal tehdidine karşı ABD'ye güveniyor. Nükleer silah yapımı, nükleer enerji kapasitesine sahip ülkeler için daha kolay hale gelirken, uzmanlar, Kuzey Kore örneğinden yola çıkarak, yeterli kararlılığa sahip herhangi bir ülkenin nükleer silahlara sahip olabileceğine dikkat çekiyor.
