Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, diz protezi ameliyatlarında robotik yöntemin klasik yönteme göre daha başarılı sonuçlar verdiğini belirtiyor. Bu yöntem, ileri seviyedeki diz kireçlenmesi sorununa çözüm sunarken, daha az ağrı, daha hızlı iyileşme ve daha uzun ömürlü protez kullanımı sağlıyor. Robotik total diz protezi (TDP) ameliyatları, sıfır hata payı hedefiyle hastanın anatomik yapısına en uygun protezin yerleştirilmesini amaçlar.
Robotik TDP ameliyatları, yumuşak dokuların daha az zarar görmesi, kanama ve ağrının azalması gibi önemli avantajlar sunuyor. Prof. Dr. Sarpel, bu yöntemin erken dönem rehabilitasyonu kolaylaştırdığını ve eklem hareketlerinin daha hızlı kazanılmasını sağladığını vurguluyor. Ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta ve hastalar daha kısa sürede ideal diz hareketlerine ulaşabilmektedir. Ayrıca, deformasyonların kişiye özel olarak düzeltilebilmesi, protezin uzun dönem sağ kalımını da artırıyor.
Prof. Dr. Sarpel, robotik TDP'nin klasik yönteme göre hasta memnuniyetini artırdığını ve ameliyat olan hastaların erken dönemde daha memnun olduğunu belirtiyor. Ameliyat sonrası hastaların 1.5 aylık bir süreçte fizik tedaviye ağırlık vermesi gerektiğini ifade ediyor. Robotik yöntemle yapılan ameliyatlarda kullanılan protezin dayanıklılık oranının %95'in üzerinde olduğu ve 20 yıldan uzun süre sorunsuz kullanılabildiği belirtiliyor. Aynı zamanda robotik yöntemle total kalça protezi ameliyatları da gerçekleştirilebiliyor.
