Çanakkale Şehitlerinin İzinde: 'Şehit Bilgi Kapısı' Projesiyle Bilinmeyenler Aydınlanıyor

Çanakkale Şehitlerinin İzinde: 'Şehit Bilgi Kapısı' Projesiyle Bilinmeyenler Aydınlanıyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın hayata geçirdiği 'Şehit Bilgi Kapısı' projesi, Çanakkale Muharebeleri'nde şehit düşen kahramanların 110 yıldır gün yüzüne çıkmayan hikayelerini ortaya koyuyor. Osmanlıca'dan Türkçeye çevrilen 30 bini aşkın arşiv belgesi sayesinde her askerin cepheye nereden katıldığı, nasıl şehit olduğu ve nereye defnedildiği gibi detaylı bilgilere ulaşılıyor.

Proje kapsamında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri, Milli Savunma Bakanlığı ve Kızılay Arşivi'nde titiz çalışmalar yürütülüyor. Belgeler arasında zayiat cetvelleri, şehit subaylara ait mektuplar, hastane defterleri ve askeri krokiler bulunuyor. Bu çalışmalar neticesinde, Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarında yer almayan şehit isimlerine, subayların şehit olma süreçlerine dair detaylı bilgilere ve hastane kayıtlarından askerlerin tedavi süreçlerine ulaşılıyor. Bugüne kadar 27. ve 57. alay dahilinde 2 bin 500 şehidin bilgisine erişildi.

Projenin 2024 yılında başlatılan internet sitesi üzerinden vatandaşlar da veri paylaşımında bulunabilecek. 'Şehit Bilgi Kapısı'nda, şehitlerin cepheye geliş tarihleri, katıldıkları muharebeler, şehit oldukları günlere dair detaylar, şehitlik yerleri ve yol tarifleri gibi bilgilere tek tuşla erişilebilecek. Proje, Çanakkale şehitlerinin anısını yaşatırken, tarihe ışık tutmaya devam ediyor.